Gethsemane Lutheran Church

  • PROJECT TEAM

    Mark Phillips

    Paul Ladensack, NCARB

  • PROJECT PROGRAM

    Campus Renewal and Modernization

  • LOCATION

    Tempe, Arizona

  • COMPLETED

    2018

  • PROJECT INSPIRATION

    Gethsemane Lutheran Church outgrew their original 40 year old sanctuary building and were in need of a new, larger, and more contemporary facility. They wanted to maintain connections with an aging segment of their congregation, many of whom were contributors to the original facility, emotionally, physically and monetarily. The site was fully developed which further minimized options for redevelopment. Ultimately a solution was reached that honored and respected the original congregants, fit within the site constraints, and met the budget – most of the original building was removed to make room for newer, larger facilities, but the original sanctuary volume was kept in place and repurposed as the lobby, an historic portal of sorts, to transition into the new worship space. Previously undefined “leftover” space outside the building was reconfigured into a formal courtyard to connect the buildings and provide space for many and varied outdoor functions. A bell tower was integrated